‘Houtbouw als aanjager van de circulaire economie’
GreenTech Park Brabant te Boxtel
Door middel van de ontwikkeling van het GreenTech Park Brabant in Boxtel wil de Provincie Noord-Brabant een impuls geven aan de biobased economy, door een industrieterrein te creëren waar nieuwe technologieën worden ontwikkelt waarmee lokaal beschikbare biologische reststromen kunnen worden ingezet binnen de circulaire economie. Ook de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM) en de regio Noordoost Brabant (Agro Food Capital) zijn bij dit initiatief voor de verwaarding van lokale grondstoffen richting sectoren als de biochemie en de bouw betrokken.
De GreenTech Incubator zal als één van de eerste gebouwen worden gerealiseerd op dit nieuwe bedrijventerrein, waarbij het gebouw zowel een kantoor- als een lichte industriefunctie heeft en onderdak zal bieden aan diverse startende ondernemingen op het gebied van verwaarding van groene reststromen. Daarnaast zal de GreenTech Incubator ook ingericht worden als kenniscentrum, waarbij het gebouw zelf dient als product van diverse nieuwe toepassingen van organische (rest)stoffen die binnen het GreenTech Park Brabant worden ontwikkelt.
Studio Marco Vermeulen heeft het ontwerp van de GreenTech Incubator vorm gegeven binnen de zoektocht naar verwaarding van lokale reststromen naar een eveneens lokaal fenomeen: De Vlaamse Schuur. Deze houten bouwwerken zijn herkenbare elementen binnen het Brabantse landschap en doen dienst voor ondermeer opslag van grondstoffen en landbouwwerktuigen. De houten constructie van deze bouwwerken maakt het mogelijk dat de binnenruimte flexibel is in te delen in gebruik en het gebouw als geheel verplaatsbaar is richting de toekomst door de demontabele uitvoering van de constructieve verbindingen.
Solid Timber kreeg binnen het ontwerpteam de opdracht om op basis van deze eigenschappen van De Vlaamse Schuur een volledig demontabele houten constructie mogelijk te maken, maar dan gebaseerd op de innoverende toepassing van inlands hout voor zowel de gelamineerde houten onderdelen als de massieve houten elementen in CLT. Dit heeft geresulteerd in een opzet van houten portalen met een onderlinge afstand van 3,6 meter met een totale overspanning van ca. 11,5 meter, waarbij de volledige schil van het gebouw is uitgevoerd in kruislagenhouten panelen (CLT). De constructie is daarbij zo vormgegeven dat de verschillende segmenten van het gebouw in gebruik te koppelen zijn in diverse configuraties, afhankelijk van het aantal bedrijven in de toekomst. Windverbanden in de uitkragende kopgevels maken de gewenste openheid mogelijk voor een maximale toetreding van daglicht, waarbij het gebouw zo is georiënteerd dat het gebouw richting het zuiden volledig gesloten is om overmatige opwarming tegen te gaan en de benodigde installaties en energieconsumptie (koeling) tot een minimum te reduceren.
In de uitwerking van de houten constructie op basis van inlands hout zal door het ontwerpteam worden onderzocht welke beschikbare houtsoorten en kwaliteiten vanuit de lokaal ingezamelde reststromen kunnen worden ingezet voor verwaarding tot constructieve toepassing van gelamineerde- en kruislings gelamineerde onderdelen (CLT) binnen dit project. Dit onderzoek zal parallel oplopen met de planvorming rondom de verdere aanleg en ontwikkeling van het GreenTech Park Brabant. De populier is daarbij één van de loofhoutsoorten die in de omgeving van Boxtel veel voorkomt en bovendien een sneller groeiproces kent in vergelijking tot oa. de naaldhoutsoorten fijnspar (vuren) en grove den (grenen); op basis waarvan nu overwegend al het CLT in Europa wordt geproduceerd. Verder onderzoek dient uit te wijzen of productiebossen op basis van loofhoutsoorten als populier een onderdeel kunnen zijn in de biobased economy van Nederland richting de klimaatdoelstellingen van 2050.
Voor meer informatie ten aanzien van het ontwerp, zie ook de projectpagina van Studio Marco Vermeulen.
In opdracht van:
Gemeente Boxtel
Architect:
Studio Marco Vermeulen
Houtconstructie:
Solid Timber
Bouwfysica en bouwkundig advies:
Bureau Bouwkunde
Installaties:
IV-Bouw