48 duurzame villa’s in Bosrijk
te Eindhoven
Toen Solid Timber werd gevraagd door ontwikkelaar Waldschap Development om mee te denken in het constructieve ontwerp van een nieuw te vormen gebiedsontwikkeling, stond al vast dat de gemeente Eindhoven grote ambities heeft op het gebied van duurzaamheid voor de planvorming rondom Bosrijk. Het plan dat in totaal 48 woningen betreft en verdeelt is over 4 clusters dient namelijk op het gebied van materiaalkeuze, voor zowel de constructie als de bouwkundige afwerking, gebaseerd te zijn op een circulaire toepassing. De keuze voor een volledige houten constructie voor het casco van deze woningen lag dan ook vanaf het begin af aan al vast.
Onder het gehele plan ligt een ondergrondse betonnen parkeergarage, waaraan de gedeeltelijk verzonken kelders van de woningen zijn verbonden. Vervolgens worden de houten casco’s van de woningen hier bovenop geplaatst, waardoor een volledig autovrije en gezamenlijke binnentuin is gecreëerd waar de woningen als het ware een ‘beeldentuin’ vormen in een grote variatie aan verschijningsvormen. Middels een volledig uitgedacht principe van CLT schijven zijn alle wanden, vloeren en daken systematisch uitgevoerd; waarbij ook de karakteristieke ‘kijkers’ van de woningen als uitkragende CLT frames zijn vorm gegeven. Stabiliteit is per woning individueel verkregen vanuit één kopgevel in combinatie met binnenwanden rondom een centrale trap.
De voordelen van massieve houtbouw in de vorm van CLT schijven komt binnen dit project goed tot uiting, doordat met één basismateriaal bijna het gehele casco van alle woningen kan worden opgetrokken. Daarbij is alleen gelamineerd hout toegepast in de vorm van kolommen en balken ter plaatse van de grootste gevelopeningen om materiaal te kunnen besparen. Door de afmetingen van de elementen (ca. 2,85 x 7,5 meter) zijn alle woningen met een minimaal aantal constructieve elementen te realiseren, hetgeen zowel gunstig is voor de bouwtijd als ook het beperken van het aantal bouwkundige naden om energieverliezen tegen te gaan. Daarnaast zouden de casco’s van de woningen richting de toekomst weer volledig- en vrij energiearm gedemonteerd kunnen worden door de keuze van volledige ‘droge’ afbouwsystemen voor zowel het interieur als het exterieur. Dit geeft de woningen een extra toekomstwaarde, waarnaast ook op termijn installaties nog aanpasbaar en bereikbaar zijn om ook in de komende decennia nog aan de laatste bouwkundige eisen te kunnen blijven voldoen.
Interesse in meer achtergronden ten aanzien van het ontwerp? Kijk dan voor meer informatie op de projectpagina van MIX Architectuur.
In opdracht van:
Waldschap Development
Architect:
MIX Architectuur
Houtconstructie:
Solid Timber
Constructie onderbouw:
WSM Engineering
Bouwfysica:
K+ Adviesgroep
Installaties:
VIAC
Landschap:
LandLab